Zapiekanka rybna

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób

To nieco inne podanie ryby ale zdecydowanie lepsze niż tradycyjnie w panierce. Zawsze kupuję dorsza naszą ulubioną rybkę. Do zapiekanki dodaję dużo kopru i jest pysznie. Polecam wszystkim wypróbować ten przepis a gwarantuję że będziecie robić ją często.

  • 35 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ok. 7 ziemniaków

    1 duży dorsz lub inna ulubiona ryba

    2 małe cebule

    Sól, pieprz, przyprawa do ryb

    Sos:

    1.szklanka wody

    2/3 szklanki śmietany u mnie 18%

    2 łyżki mąki

    Koper
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram i kroję w plastry. Gotuję w osolonej wodzie do pół miękkości. Cebulę kroję w pióra i smażę kilka minut na maśle. Podobnie podsmażam na patelni przyprawioną rybę z dwóch stron. Nigdy nie daję do zapiekanki surowej.

    Mąkę mieszam ze śmietaną i dolewam odrobinę wody. Resztę wody gotuję ( tutaj można dodać kostkę rosołową jeśli się używa) i dodaję mąkę ze śmietaną. Całość gotuję jeszcze ok. 2 minuty, przyprawiam i dodaję posiekany koper w dużej ilości. Jeśli sos jest mało gęsty możemy dodać jeszcze mąki.

    Naczynie żaroodporne smaruję olejem i układamy plastry ziemniaków. Na to układam podsmażoną rybę, pokrojoną w większą kostkę. Na rybę układam cebulę . Całość polewam sosem.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni ok. 25 minut.Ta zapiekanka rybka jest przepyszna i każdemu polecam ją wypróbować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować