Zapiekanka Roma

0 (0 ocen)

Jest bardzo sycąca i prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • 400 g ravioli
    3 marchewki
    4 pomidory
    100 g pieczarek
    100 g kukurydzy
    2 cebule
    100 g boczku
    250 g śmietanki słodkiej 12 %
    100 g sera mozzarella
    2 łyżki masła
    Sól, pieprz
    2 łyżki mąki
    4 łyżki oleju

Zapiekanka roma - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie al. dente.
  • 2. Pomidory i marchewki obieramy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Kukurydzę osączamy z zalewy.
  • 3. Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim warzywa oraz grzyby. Następnie dodajemy ravioli, mieszamy i wykładamy wszystko do natłuszczonej formy do zapiekania.
  • 4. Sos: Cebulę siekamy, boczek kroimy w kosteczkę, razem podsmażamy na maśle. Zasypujemy mąką i wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojoną mozzarellę i zalewamy sosem warzywa i ravioli. Zapiekamy ok. 40 minut w temp.200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy