Zapiekanka raz, dwa, trzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w lekko
osolonej wrzącej wodzie. Odcedzamy.
2.Dno naczynia żaroodpornego
smarujemy niewielką ilością
oleju. Równomiernie układamy
makaron.
3.Z sera odkrawamy dwa plastry,
resztę razem z szynką
ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Na makaronie układamy
warstwę szynki oraz sera.
Smarujemy keczupem.
4.Natkę pietruszki dokładnie
myjemy i osuszamy papierowym
ręcznikiem kuchennym.
Obrywamy listki, a następnie
układamy dookoła potrawy.
Na środku zaś układamy
dwa odłożone plastry żółtego
sera.
5.Piekarnik rozgrzewamy
do temperatury 180 °C. Wkładamy
naczynie i zapiekamy
potrawę ok. 10 minut, do momentu,
aż plastry sera się
roztopią.
Porady
● Szynkę, zamiast ścierać na tarce, można pokroić w małą kostkę.
Komentarze