Zapiekanka raz, dwa, trzy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

To idealna propozycja dla osób, które późno wracają z pracy.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 50 dag makaronu, np. rurki
    ● 1 kg żółtego sera
    ● 1 kg szynki
    ● 6 gałązek natki pietruszki
    ● op. keczupu
    ● sól
    ● olej do natłuszczenia naczynia

Zapiekanka raz, dwa, trzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w lekko
    osolonej wrzącej wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Dno naczynia żaroodpornego
    smarujemy niewielką ilością
    oleju. Równomiernie układamy
    makaron.
  • 3. Z sera odkrawamy dwa plastry,
    resztę razem z szynką
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Na makaronie układamy
    warstwę szynki oraz sera.
    Smarujemy keczupem.
  • 4. Natkę pietruszki dokładnie
    myjemy i osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym.
    Obrywamy listki, a następnie
    układamy dookoła potrawy.
    Na środku zaś układamy
    dwa odłożone plastry żółtego
    sera.
  • Zapiekanka raz, dwa, trzy 5. Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury 180 °C. Wkładamy
    naczynie i zapiekamy
    potrawę ok. 10 minut, do momentu,
    aż plastry sera się
    roztopią.

Porady

● Szynkę, zamiast ścierać na tarce, można pokroić w małą kostkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy