Zapiekanka "przeglądowa"

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nazwałam ją tak gdyż powstała z resztek z lodówki. Jednak w smaku okazała się wyśmienita.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g makaronu ( u mnie muszelki ale może być dowolny ulubiony)
    4 marchewki
    Duża cebula
    150ml śmietany 18%
    Ząbek czosnku
    3 plastry upieczonego schabu
    1 uparzona biała kiełbasa
    2 łyżki masła
    Mąka
    Mleko
    Gałka muszkatołowa
    Sól, pieprz
    Starty żółty ser do posypania

Zapiekanka "przeglądowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną wody. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy śmietanę i mieszamy aż powstanie sos. Mieszamy z makaronem. Połowę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Schab kroimy w grubą kostkę, kiełbasę w plastry. Wykładamy na makaron. Przykrywamy resztą makaronu.
  • 3. Masło rozpuszczamy w rondelku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy mąkę ( tyle żeby powstała zasmażka). A następnie mleko do uzyskania konsystencji budyniu. Cały czas trzeba mieszać! Zalewamy zapiekankę. Posypujemy serem i zapiekamy ok. 20 min w 180°C.

Porady

Do zapiekanki można użyć tylko schabu lub tylko kiełbasy. Albo zamiast pieczonego schabu, tradycyjnego kotleta schabowego pozostałego z obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy