Zapiekanka po nelsońsku z ziemniakami, jajkami i boczkiem

4.49 (146 ocen)

Zapiekanka nelsońska to połączenie jajek, boczku, ziemniaków i śmietanowego sosu. Jak większość zapiekanek jest łatwa do zrobienia i całkiem przyjemnie się prezentuje:). Jest także bardzo sycąca, można nią zapełnić wiele głodnych brzuchów.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    300g pieczarek
    200g boczku
    150ml śmietany 18%
    5 jajek
    150 startej mozzarelli
    sól, biały pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka po nelsońsku z ziemniakami, jajkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości i kroimy w plastry. 4 jajka gotujemy na twardo (1 zostawiamy do sosu), obieramy i również kroimy w plastry.

  • 2. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, pieczarki w grube plastry. Na suchej patelni podsmażamy boczek do zarumienienia, zdejmujemy go z patelni a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę i pieczarki do odparowania wody.
  • 3. Mieszamy ze sobą śmietanę, surowe jajko, sól i przyprawy. Wszystkie przygotowane składniki (ziemniaki, cebulę, boczek, pieczarki, jajka, mozzarellę) umieszczamy w dużej misce, wlewamy sos śmietanowo-jajeczny i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować