Zapiekanka po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywną zapiekanka.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron mini kokardki 300 g,
    mięso mielone z indyka 400 g,
    cebula 2 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    pomidory krojone z puszki 500 g,
    ser żółty 150 g,
    sól,
    pieprz,
    bazylia świeża,
    tymianek,
    oregano,
    olej do smażenia,

Zapiekanka po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone, które rozdrobnić widelcem. Mięso smażyć około 15 minut. Pod koniec smażenia dodać pomidory z puszki oraz tymianek, oregano, sól i pieprz. Całość wymieszać. Makaron zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć mięso z patelni. Całość posypać startym serem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekankę podawać posypaną posiekaną bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy