Zapiekanka pieczarkowa z kurczakiem i makaronem

4.5 (164 ocen)

Szybka i pyszna zapiekanka z dodatkiem pieczarek, kurczaka i makaronu. Nasyci wszystkich głodomorków. Sos oraz ser nadają jej wyrazistego i kremowego smaku.

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    Słodka czerwona papryka
    250 g pieczarek + 4 na wierzch
    250 g makaronu świderki
    150 g żółtego sera
    1 duża biała cebula

    Sos:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka 3,2%
    Sól
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka pieczarkowa z kurczakiem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni szklimy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka i pieczarki. Smażymy do miękkości. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy ze sobą usmażone mięso z cebulką i pieczarkami, makaron i ser. Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Dolewamy mleko i często mieszamy. Sos gotujemy około 15 minut, musi mieć konsystencję śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy zapiekankę. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować