Zapiekanka pęczakowa z prawdziwkami.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jak zrobić tartę bez ciasta? Użyjmy kaszy – będzie zdrowiej, zdecydowanie mniej kalorycznie i … zaimponujecie znajomym!

  • 40 min

Składniki:

  • szklanka pęczaku
    300 g świeżych lub mrożonych borowików, pokrojonych w dużą kostkę
    1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
    3 ząbki czosnku, zmiażdżone
    3 jajka
    200 ml śmietany 30%
    pęczek natki pietruszki
    1 papryczka chili drobno posiekana (bez pestek !)
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka lubczyku
    100 g tartego parmezanu
    3 łyżki masła
    sól
    biały pieprz

Zapiekanka pęczakowa z prawdziwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z prawdziwków i pęczaku. 1. Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie na suchej patelni „odwadniamy” prawdziwki tzn. smażymy do chwili aż z patelni zniknie cały płyn. Dodajemy masło, cebulkę, czosnek, chili i podsmażamy wszystko na rumiano.


    Śmietankę mieszamy z jajkami, suszonymi ziołami, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodajemy pęczak i podsmażone grzyby. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy do tarty ( ok. 23 cm średnicy) i ugniatamy tak, aby masa dokładnie wypełniła naczynie.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) i pieczemy ok. 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, tartę posypujemy parmezanem.

    Podajemy z sałatką np. ze świeżego szpinaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy