REKLAMA

Zapiekanka pęczakowa z prawdziwkami.

wyświetlono: 339 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Jak zrobić tartę bez ciasta? Użyjmy kaszy – będzie zdrowiej, zdecydowanie mniej kalorycznie i … zaimponujecie znajomym!

opublikowany: 10.02.2014
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • szklanka pęczaku
    300 g świeżych lub mrożonych borowików, pokrojonych w dużą kostkę
    1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
    3 ząbki czosnku, zmiażdżone
    3 jajka
    200 ml śmietany 30%
    pęczek natki pietruszki
    1 papryczka chili drobno posiekana (bez pestek !)
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka lubczyku
    100 g tartego parmezanu
    3 łyżki masła
    sól
    biały pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z prawdziwków i pęczaku. 1. Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie na suchej patelni „odwadniamy” prawdziwki tzn. smażymy do chwili aż z patelni zniknie cały płyn. Dodajemy masło, cebulkę, czosnek, chili i podsmażamy wszystko na rumiano.


    Śmietankę mieszamy z jajkami, suszonymi ziołami, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodajemy pęczak i podsmażone grzyby. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy do tarty ( ok. 23 cm średnicy) i ugniatamy tak, aby masa dokładnie wypełniła naczynie.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) i pieczemy ok. 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, tartę posypujemy parmezanem.

    Podajemy z sałatką np. ze świeżego szpinaku.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: monikaT83 20210325_124821

Pęczakowa zapiekanka włosko-chińska

To moja pierwsza zapiekanka na bazie kaszy ale nie ostatnia bo bardzo mnie i mężowie posmakowała:)

kategoria: Zapiekanki opublikowany: 03.02.2014 | wyświetlono: 291 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: adzia adzia

Wiejska zapiekanka z prawdziwkami

Przygotowanie zapiekanki nie zajmuje wiele czasu. A ta jest bardzo sycąca.

kategoria: Zapiekanki zapiekanka ziemniaczana opublikowany: 29.01.2014 | wyświetlono: 706 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Kapusta z prawdziwkami.

Moja ulubiona,która smakuje najlepiej na drugi dzień.

kategoria: kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 25.12.2013 | wyświetlono: 1696 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 2
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Jajecznica z prawdziwkami

Sezon grzybowy w pełni

kategoria: jajecznica Przystawki opublikowany: 06.09.2014 | wyświetlono: 677 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Mniam1 Mniam1

Śledzie z prawdziwkami

Smaczne śledzie ze skarbami lasu, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.

kategoria: Sałatki opublikowany: 19.10.2014 | wyświetlono: 623 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE