Zapiekanka naleśnikowa z ryżem, warzywami i mięsem

  • wyświetlono: 798 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zapiekankę wymyśliłam, by pozbyć się ugotowanego dzień wcześniej ryżu z warzywami. Jest bardzo syta i smaczna, więc dzielę się nią z Wami.

Joanna Tokarz
  • 90min

Składniki

Na naczynie żaroodporne o śr. 22cm

Naleśniki ok 12-14 sztuk (śr. patelni podobna do średnicy naczynia):
1.5 szklanki mleka
1 jajko
mąka- tyle by ciasto było gładkie i lejące, ale nie za wodniste- u mnie ok. 250g.
pół łyżeczki soli

Nadzienie:
2 szklanki ugotowanego ryżu ( czyli ok szklanka przed gotowaniem)
połowa opakowania mieszanki włoskiej Hortex
30 dkg mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, szałwia, tymianek i lubczyk
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g)

Sos beszamelowy:
ok 60 g margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1.5 szklanki mleka
po pół łyżeczki: soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Ok. 20 dkg startego żółtego sera

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka naleśnikowa z ryżem, warzywami i mięsem

  • 1. Z podanych składników usmażyć cienkie naleśniki.
    Ryż ugotować al dente.
    Zamrożone warzywa wysypać na patelnię, podlać 1/3 szklanki wody i podsmażać aż do całkowitego jej wygotowania, mieszając co jakiś czas by się nie przypaliły.
    Mięso smażymy z posiekaną cebulką i czosnkiem.
  • Farsz do naleśników2. Ryż, warzywa oraz mięso łączymy ze sobą, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy.
  • 3. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w ruloniki. Układamy ciasno w naczyniu, jeden obok drugiego- 2 warstwy.
  • 4. Sos beszamelowy:
    Margarynę roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy złotą zasmażkę. Całość podlewamy mlekiem i przyprawiamy. Mieszamy aż do momentu zgęstnienia- ok. 5 minut. Gotowy ciepły sos wylewamy na wierzch zapiekanki.
  • 5. Zapiekankę wstawiamy bez pokrywki do nagrzanego piekarnika (180st C na grzanie górne i dolne). Po ok 30 minutach wyciągamy, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.
    Smacznego

Porady

Do farszu można użyć również podsmażonych pieczarek.
Zapiekankę można podawać samą lub z ketchupem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżZapiekankatania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylamięso mielonewarzywacebulanaleśnikikolacjaobiadna obiadspotkaniena kolacjez mięsemz ryżemz warzywamizapiekanka naleśnikowa

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami

Dodane przez: RedakcjaPP

Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami

Chętnie testuję przepisy, aby wzbogacić...

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: AnetaJ

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i...

Nieskomplikowana, prosta i szybka...

Zapiekanka z tortilli z mięsem, warzywami i fetą

Dodane przez: justi2401

Zapiekanka z tortilli z mięsem, warzywami...

Po urodzinach Synka zostało mi...

Zapiekanka kalafiorowa z ryżem i warzywami

Dodane przez: doresa

Zapiekanka kalafiorowa z ryżem i warzywami

Bardzo smaczna potrawa z kalafiora.

image-1ehevpl

Dodane przez: kuchcik89

Drobiowa zapiekanka z ryżem i warzywami

Niezwykle sycąca:)

zapiekanka

Dodane przez: dziewczyna_z_kodeksem

Zapiekanka z surowego ryżu z warzywami

Najprostsza i najszybsza zapiekanka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE