Mielone przyrządzam na różne sposoby. Ta zapiekanka jest moim pomysłem na smaczne i proste danie obiadowe.
15 min
Składniki:
30 dag mięsa mielonego
4 ziemniaki
po strąku papryki czerwonej,żółtej i zielonej
200g śmietany 18%
10 dag sera żółtego
4 jajka
biała część pora
natka pietruszki
koperek
pieprz, sól
Zapiekanka mięsno - ziemniaczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone połącz z jednym jajkiem, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
2.Ziemniaki umyj, obierz ze skórki. Pokrój na dość cienkie plastry. Papryki umyj, pokrój w paseczki, pora w plasterki. Ser zetrzyj na tarce z grubym oczkiem.
3.Okrągłą formę o śr.26 cm wysmaruj masłem, rozłóż podwójną warstwę ziemniaków. Posól i posyp posiekaną natką pietruszki. Przykryj masą z mielonego. Poukładaj papryki. Wszystko zalej jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem,solą i pieprzem. Wierzch posyp porem.
4.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. Przed podaniem posyp posiekanym świeżym koperkiem.
Komentarze