Zapiekanka mięsno - ziemniaczana z warzywami

4.5 (149 ocen)

  • 15 min

Mielone przyrządzam na różne sposoby. Ta zapiekanka jest moim pomysłem na smaczne i proste danie obiadowe.

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
    4 ziemniaki
    po strąku papryki czerwonej,żółtej i zielonej
    200g śmietany 18%
    10 dag sera żółtego
    4 jajka
    biała część pora
    natka pietruszki
    koperek
    pieprz, sól




Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone połącz z jednym jajkiem, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • plastry ziemników posypujemy poszatkowaną natką pietruszki 2. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki. Pokrój na dość cienkie plastry. Papryki umyj, pokrój w paseczki, pora w plasterki. Ser zetrzyj na tarce z grubym oczkiem.
  • pokrojone w paseczki papryki układamy na masie z  mielonego 3. Okrągłą formę o śr.26 cm wysmaruj masłem, rozłóż podwójną warstwę ziemniaków. Posól i posyp posiekaną natką pietruszki. Przykryj masą z mielonego. Poukładaj papryki. Wszystko zalej jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem,solą i pieprzem. Wierzch posyp porem.
  • 4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. Przed podaniem posyp posiekanym świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować