Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis mam od szwagierki.Syta,smaczna doskonała na obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    2-3 cebule
    1-2 jajka
    400g śmietany ukwaszanej(duży kubek)
    200g żółtego sera
    1 kg ziemniaków(obranych)
    sól,pieprz,czosnek granulowany

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki przed gotowaniem 1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w całości.Ostudzić i pokroić w plastry.
  • POdsmażana cebula 2. Cebulę pokroić i podsmażyć.
  • Mielone 3. Mięso włożyć do miski wrzucić cebulę,wbić jajka dodać sól i pieprz.Wymiaszać
  • Sos do zapiekanki 4. Sos:śmietanę wyłożyć do miseczki,dodać potarty ser,wsypać szczyptę soli,pół łyżeczki pieprzu i czosnku.Wymieszać.
  • Warstwy zapiekanki 5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Wyłożyć połowę ziemniaków na to mięso i resztę ziemniaków.
  • Gotowa zapiekanka przed włożeniem do piekarnika 6. Na wierzch wyłożyć sos..Włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika i zapiekać godzinę w 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy