Zapiekanka mięsno-szpinakowa

0 (0 ocen)

Przedświąteczny przegląd lodówki znalazł sie w dzisiejszym obiedzie.Dodatkowa porcja też znikła :)

Składniki:

  • Farsz mięsny:
    400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    1 mała marchew
    1 mała cebula
    3 łyżki pasty ajvar
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki tymianku suszonego
    1-2 łyżki sosu worcestershire
    pieprz cayenne
    2-3 łyżki oliwy
    pieprz czarny
    sól
    Farsz szpinakowy:
    350 g szpinaku mrożonego
    2 łyżki masła
    4 ząbki czosnku
    pieprz biały
    sól
    Sos beszamelowy:
    1,5 łyżki mąki
    150 ml mleka
    100 ml bulionu
    3 łyżki tartego sera żółtego
    2-3 łyżki sera pleśniowego blue
    Dodatkowo:
    12 średniej wielkości ziemniaków
    100 g sera żółtego
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka mięsno-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w posolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Farsz mięsny:
    Na patelni rozgrzewamy oliwę.Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i smażymy.Kiedy cebulka będzie zeszklona dodajemy mięso mielone.Mieszamy i dodajemy koncentrat,pastę ajvar i startą na drobnych oczkach marchew.Wszystko dusimy około 5 minut doprawiając w międzyczasie do smaku przyprawami.Pamiętajmy,że sos musi być dobrze doprawiony,gdyż ziemniaki są bez soli.Kiedy nadmiar sosu odparuje,odstawiamy na bok.
  • 2. Farsz szpinakowy:
    Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody w dłoniach.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak,czosnek i przyprawy.Podsmażamy około 4-5 minut co jakiś czas mieszając.
    Sos beszamelowy:
    W rondelku rozgrzewamy masło.Rozprowadzamy w nim mąkę energicznie mieszając.Dodajemy bulion,mleko i mieszamy.Na końcu dodajemy sery i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • zapiekanka 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Na dno każdego naczynia żaroodpornego rozprowadzamy trochę sosu beszamelowego.Układamy warstwę ziemniaków.Dalej kolejno układamy:
    -farsz mięsny
    -plasterki ziemniaków
    -sos beszamelowy
    -warstwa farszu szpinakowego
    -plasterki ziemniaków
    Całość posypujemy startym żółtym serem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.Pieczemy około 30-40 minut.Zapiekanka powinna być lekko rumiana.
    Zapiekankę możemy przygotować w jednym dużym naczyniu.Ja użyłam czterech mniejszych miseczek.
    Inspiracja: Mój własny przepis.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować