Zapiekanka mięsno-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach w posolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Farsz mięsny:
Na patelni rozgrzewamy oliwę.Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i smażymy.Kiedy cebulka będzie zeszklona dodajemy mięso mielone.Mieszamy i dodajemy koncentrat,pastę ajvar i startą na drobnych oczkach marchew.Wszystko dusimy około 5 minut doprawiając w międzyczasie do smaku przyprawami.Pamiętajmy,że sos musi być dobrze doprawiony,gdyż ziemniaki są bez soli.Kiedy nadmiar sosu odparuje,odstawiamy na bok.
2.Farsz szpinakowy:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody w dłoniach.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak,czosnek i przyprawy.Podsmażamy około 4-5 minut co jakiś czas mieszając.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozgrzewamy masło.Rozprowadzamy w nim mąkę energicznie mieszając.Dodajemy bulion,mleko i mieszamy.Na końcu dodajemy sery i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Na dno każdego naczynia żaroodpornego rozprowadzamy trochę sosu beszamelowego.Układamy warstwę ziemniaków.Dalej kolejno układamy:
-farsz mięsny
-plasterki ziemniaków
-sos beszamelowy
-warstwa farszu szpinakowego
-plasterki ziemniaków
Całość posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.Pieczemy około 30-40 minut.Zapiekanka powinna być lekko rumiana.
Zapiekankę możemy przygotować w jednym dużym naczyniu.Ja użyłam czterech mniejszych miseczek.
Inspiracja: Mój własny przepis.
Komentarze