Zapiekanka mięsna z kapustą, ryżem i pieczarkami

  • wyświetlono: 1009 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszna zapiekanka przypominająca w smaku gołąbki.

b
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Składniki: ( na formę ok. 33cm x 21 cm)
50 dag mielonej łopatki wieprzowej,
10 dag ryżu ,
5 dag kaszy orkiszowej ( może być jęczmienna),
1 mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
½ główki małej kapusty ( około 50 dag)
7-8 pieczarek,
przecier pomidorowy,
ok. 20 dag startego żółtego sera,
olej (ja dałam zwykły i trochę smakowego z pomidorami, czosnkiem, bazylią),
1 łyżka suszonych warzyw,
sól, świeżo zmielony pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego,
1 łyżka suszonej natki pietruszki ( może być posiekana świeża),

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka mięsna z kapustą, ryżem i pieczarkami

  • 1. Mięso przyprawiamy przyprawą i czosnkiem zgniecionym przez praskę lub drobno posiekanym, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kila godzin),
  • 2. Cebule obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oleju na jasnozłoty kolor, dodajemy mięso, suszone warzywa i podsmażamy, przykrywamy i dusimy około 10 min.
  • 3. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, posypujemy natka pietruszki, dokładnie mieszamy i dusimy około 10 -15 min na wolnym ogniu.
  • 4. Ryż razem z kaszą gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny około 15 min (ziarenka powinny być w środku lekko twardawe).
  • 5. Uduszone mięso mieszamy z ryżem i kasza, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 6. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny cukru ( ja dałam płaską łyżeczkę) i gotujemy ok.15 minut. Odcedzamy i studzimy.
  • 7. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  • 8. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, kładziemy ok ¾ kapusty, ok ¾ pieczarek, ok ¾ farszu mięsno ryżowego, ok ¾ startego sera, i powtarzamy jeszcze raz tylko bez sera (ser damy pod koniec). Naczynie przykrywamy folia aluminiowa lub pokrywka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 40-50 min.
  • 9. Około 10 min przed końcem pieczenia odkrywamy zapiekankę, posypujemy resztą startego żółtego sera. Smacznego!
PPWS_03-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodykaszakapustagołąbki

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka z warzyw i ryżu

Dodane przez: Kameleon

Zapiekanka z warzyw i ryżu

Bo ciepła, lekka kolacja jest najlepsza...

Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem

Dodane przez: alaaa

Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem

Pożywna i smaczna zapiekanka z...

Zapiekanka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Zapiekanka z kaszanką i kapustą

Niezwykle sycąca zapiekanka na...

image-1ft9aiu

Dodane przez: poezjasmaku

ZAPIEKANKA Z PIECZARKAMI I CUKINIĄ

PODPATRZYŁAM PEWNĄ ZAPIEKANKĘ...

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: Ola1984

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Pyszna, pożywna zapiekanka z mięsem...

image-10dheiu

Dodane przez: Mariola123

ZAPIEKANKA Z KURCZAKA I RYŻU

Kurczak zapiekany z ryżem to jedna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE