Zapiekanka mięsna z brokułem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam wymyślać i piec takie zapiekanki. Doskonale smakują na gorąco i na zimno.Polecam je pracy na drugie śniadanie lub obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto krucho-drożdżowe
    mąka pszenna 500 g
    margaryna 140 g
    jajka 2
    żółtka 2
    drożdże 40 g
    śmietana 18 proc 7 łyżek
    sól 1/2 łyżeczki
    oregano 1 łyżka
    bułka tarta do podsypania
    liść lubczyku kilka listków (na ciasto)
    jajko do smarowania

    nadzienie mięsne
    mięso wieprzowe (szynka) 950-970 g
    ząbki czosnku 2 sztuki
    cebula biała 1 sztuka
    sól do smaku 1-1,5 łyżki
    pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
    kasza manna 3 łyżki (45 g)
    bulion 5-6 łyżek
    po 1 łyżeczce : czosnku staropolskiego, oregano, majeranku, tymianku
    2 jajka

    wierzchnia warstwa
    papryka konserwowa grillowana 100 g
    Pomidory krojone z puszki z bazylią 400 g
    mąka kukurydziana 1 łyżka
    ketchup pikantny 1 łyżka
    czosnek staropolski
    pieprz cytrynowy
    papryka słodka mielona
    pieprz czarny mielony

    brokuł 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka mięsna z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0r3grm1 1. Mięso mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i resztę przypraw, odstawiamy do lodówki. Brokuł krótko gotujemy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku. Pomidory i paprykę też przekładamy na sitko.
    Drożdże mieszamy z szczyptą cukru i zostawiamy na 5 minut.
    Przesianą mąkę siekamy z margaryną, dodajemy rozczyn, jajka , żółtka, śmietanę i przyprawy. Ciasto szybko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Owalną formę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą.
    Potem oderwać ok. 3/4 ciasta i wyłożyć boki i spód formy.
    Do mielonego mięsa dolewamy bulion i wbijamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy. Spód ciasta w formie posypujemy bułką tartą, i rozkładamy listki lubczyku.
    Następnie wykładamy ok.2-3 mięsa. W mięso wciskamy różyczki brokuła, dokładnie dociskamy mięso do ciasta. Przykrywamy pozostałym mięsem.
  • image-23fi868 2. Następnie przyprawiamy odciśnięte pomidory i paprykę, potem lekko rozgniatamy je.
    Na koniec dodajemy ketchup i wykładamy na masę mięsną.
    Resztę ciasta wałkujemy i robimy ozdobne wzorki. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Całość pieczemy od 1,5 do 2 godzin, najpierw w 180 C, potem dopiekamy w 160 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować