Zapiekanka meksykańska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć oliwą i przyprawami, usmażyć na złoto. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie, pod koniec dodając posiekany czosnek. Do cebuli dodać marchewkę i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach oraz paprykę pokrojoną w paski, chwilę razem smażyć. Podlać odrobiną wody, dodać kukurydzę i fasolę wraz z zalewą, poddusić. Dodać usmażonego kurczaka, zalać przecierem pomidorowym, doprawić do smaku.
3.Zapiekankę układać warstwowo w naczyniu wysmarowanym tłuszczem (w kolejności: makaron, sos, ser) aż do wyczerpania składników. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Komentarze