Zapiekanka meksykańska z kurczakiem

4.44 (202 ocen)

Bardzo sycąca, dla miłośników pikantnej kuchni.

Składniki:

  • 500g makaronu rurki
    500g piersi z kurczaka
    500g przecieru pomidorowego
    400g żółtego sera w kawałku
    1 mała marchewka
    1 mała pietruszka
    2 papryki
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    ostra papryka, chili, kurkuma, sól
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.44 (202 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka meksykańska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć oliwą i przyprawami, usmażyć na złoto. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie, pod koniec dodając posiekany czosnek. Do cebuli dodać marchewkę i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach oraz paprykę pokrojoną w paski, chwilę razem smażyć. Podlać odrobiną wody, dodać kukurydzę i fasolę wraz z zalewą, poddusić. Dodać usmażonego kurczaka, zalać przecierem pomidorowym, doprawić do smaku.
  • 3. Zapiekankę układać warstwowo w naczyniu wysmarowanym tłuszczem (w kolejności: makaron, sos, ser) aż do wyczerpania składników. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować