Zapiekanka makaronowo warzywna z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa rozmrozić Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić. Kurczaka pokroić w kostkę razem z kiełbasą posypać solą, przyprawa uniwersalna i pieprzem, usmażyć bez dodatku tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki razem z pomidorami. Przesmażyć z pozostałymi warzywami na 1 łyżce oleju spod pomidorów. Ostudzić. Jajka ubić dodać mąkę i śmietanę. Doprawić ziołami, kurkumą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, na to kurczak z kiełbasą, pozostały makaron, a na koniec warzywa. Całość posypać natką pietruszki i zalać zalewą. Piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach.
Komentarze