Zapiekanka makaronowo-serowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w wodzie i osączyć. Troszkę wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Na 2 grzałki góra i dół.
Formę posmarować masłem.
Smietanę roztrzepać z jajkami.
Ser rozetrzeć widelcem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać maliny i wymieszać.
Dodać makaron , wymieszać i wlać smietanę z jajkami, połączyć.
Przełożyć do formy, wstawić do piekarnika i zapiec ok. 20 – 30 minut.
15 minut przed końcem zapiekankę oprószyć migdałami i skropić syropem klonowym.
Wyłączyć dolną grzałkę i zwiększyć temperaturę do 200 st, aby migdały lekko się zrumieniły.
Porady
Zamiast malin mogą być np osączone i rozdrobnione brzoskwinie z puszki
Śmietanę można zastąpić mlekiem.
Komentarze