Zapiekanka makaronowo-serowa z malinami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Została mi kostka sera i nie wiedziałam co z nim zrobić, wymyśliłam zapiekankę i nam bardzo smakowała

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram sera białego
    30 dag drobnego makaronu
    1 cukier waniliowy 16 gram
    3 łyżki cukru pudru
    0,5 litrowy słoiczek gęstych malin, bez soku
    Ok. 25 gram płatków migdałowych
    0,5 szklanki smietany kremówki 30%
    3 jajka
    Ok. 1 łyżka syropu klonowego
    Masło roślinne do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka makaronowo-serowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowo-serowa z malinami 1. Makaron ugotować w wodzie i osączyć. Troszkę wystudzić.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st. Na 2 grzałki góra i dół.
    Formę posmarować masłem.
    Smietanę roztrzepać z jajkami.
    Ser rozetrzeć widelcem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać maliny i wymieszać.
    Dodać makaron , wymieszać i wlać smietanę z jajkami, połączyć.
    Przełożyć do formy, wstawić do piekarnika i zapiec ok. 20 – 30 minut.
    15 minut przed końcem zapiekankę oprószyć migdałami i skropić syropem klonowym.
    Wyłączyć dolną grzałkę i zwiększyć temperaturę do 200 st, aby migdały lekko się zrumieniły.

Porady

Zamiast malin mogą być np osączone i rozdrobnione brzoskwinie z puszki Śmietanę można zastąpić mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować