Zapiekanka makaronowo-serowa

0 (0 ocen)

Zapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech serów: mozarrelli, ricotty i parmezanu. Pożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem.

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
    2 kulki mozzarelli
    150 g parmezanu (ja użyłam sera Dziugas)
    250 g ricotty
    3 jajka
    3 kopiate łyżki śmietany 18%
    sól z pieprzem
    gałka muszkatołowa
    słodka papryka
    1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    masło do posmarowania formy

Zapiekanka makaronowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełożyć ricottę. Dodać jajka i śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Obie kulki mozzarelli zetrzeć na tarce lub porwać na małe kawałki. Parmezan również zetrzeć na tarce. Makaron ugotować al'dente. Duże naczynie do zapiekania posmarować masłem i ułożyć w nim połowę makronu, posypać posiekaną natką, polać połową masy z ricotty i jajek. Całość posypać połową startej mozzarelli i ok 1/3 startego parmezanu. Nastęnie wyłożyć drugą cześć ugotowanego makaronu i czynności powtórzyć. Posypać na wierzchu pozostałym parmezanem oraz posypać odrobiną słodkiej papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut. Lekko przestudzić i podawać póki ser jest ciągnący.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy