Zapiekanka makaronowo-jajeczna z pokrzywą, serem i pomidorkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka, kolorowa, pyszna zapiekanka w rodzaju frittaty, której podstawą są jajka i makaron nitki. Uroku i smaku dodają posiekane zielone liście pokrzywy, pomarańczowy ser mimolette i czerwone pomidorki. To moje pierwsze kulinarne spotkanie z pokrzywą i już wiem, że nie ostatnie :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu nitki
    60 g sparzonych młodych liści pokrzywy
    100 g sera mimolette lub innego żółtego
    2 jajka
    4 łyżki mleka
    6 pomidorków cherry
    sól
    pieprz
    posiekany szczypior do posypania
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Zapiekanka makaronowo-jajeczna z pokrzywą, serem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sparzone młode liście pokrzywy (u mnie to były całe pędy, wraz z łodygami) grubo siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy makaron, pokrzywę i ok. 3/4 startego sera. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 2. Foremki do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy masę makaronowo-jajeczną, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy resztą sera. Na wierzchu układamy połówki pomidorków, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Zapiekamy 20 minut.
  • 3. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.

Porady

Zamiast pokrzywy można użyć sparzonego i posiekanego jarmużu, ewentualnie szpinaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makaron Pokrzywa Pomidorki cherry

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować