Można jeść ją od razu po przygotowaniu, na ciepło lub poczekać aż wystygnie i przekąsić na zimno.
Składniki:
250 g makaronu pióra
200 g brokuła
1 czerwona papryka
por
100 g wędzonej polędwicy z kurczaka ( ja użyłam plasterkach)
2 małe marchewki
1 pietruszka
180 g pieczarek
zioła prowansalskie,czubryca czerwona,sól do smaku
olej
Sos:
250 ml gęstej śmietany
150 ml śmietanki kremowej 30%
2 jajka
60 -70 g startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
zioła prowansalskie,czubryca czerwona,sól,pieprz kolorowy grubo mielony
do smaku
Zapiekanka makaronowa z warzywami i wędzoną polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki sosu połączyć, przyprawić
2.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu,odcedzić.
3.Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i ugotować al dente w osolonej
wodzie. Pora pokroić w krążki, paprykę,polędwicę w kostkę,
marchewkę,pietruszkę,pieczarki w plasterki. Wszystko poddusić na oleju, doprawić do smaku.
4.Warzywa wymieszać z makaronem.
Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, na dno wyłożyć
makaronem z warzywami,na wierz położyć brokuła.
5.Zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać
30 minut.
Komentarze