Zapiekanka makaronowa z warzywami i wędzoną polędwicą

4.5 (152 ocen)

Można jeść ją od razu po przygotowaniu, na ciepło lub poczekać aż wystygnie i przekąsić na zimno.

Składniki:

  • 250 g makaronu pióra
    200 g brokuła
    1 czerwona papryka
    por
    100 g wędzonej polędwicy z kurczaka ( ja użyłam plasterkach)
    2 małe marchewki
    1 pietruszka
    180 g pieczarek
    zioła prowansalskie,czubryca czerwona,sól do smaku
    olej

    Sos:
    250 ml gęstej śmietany
    150 ml śmietanki kremowej 30%
    2 jajka
    60 -70 g startego żółtego sera
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    zioła prowansalskie,czubryca czerwona,sól,pieprz kolorowy grubo mielony
    do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z warzywami i wędzoną polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sosu połączyć, przyprawić
  • 2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu,odcedzić.
  • 3. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i ugotować al dente w osolonej
    wodzie. Pora pokroić w krążki, paprykę,polędwicę w kostkę,
    marchewkę,pietruszkę,pieczarki w plasterki. Wszystko poddusić na oleju, doprawić do smaku.
  • 4. Warzywa wymieszać z makaronem.
    Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, na dno wyłożyć
    makaronem z warzywami,na wierz położyć brokuła.
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i wędzoną polędwicą 5. Zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać
    30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować