Wyśmienita zapiekanka makaronowa

4.5 (185 ocen)

  • 45 min

Pyszna zapiekanka z makaronu, tuńczyka, szpinaku, pomidorów i sera. Serwuje ją z rucolą. Doskonale doprawiona i apetyczna. Mój sposób na udany obiad. Palce lizać. Wiosną i latem nie lubię stać długo przy garach.

  • 45 min

Składniki:

  • -tuńczyk w puszce (kawałki tuńczyka w oleju - masa po odsączeniu) : 240 g
    -makaron Cannelloni ( rurki do nadziewania ) : 200 g
    -pomidory z puszki (całe, bez skórki) : 200 g
    -szpinak świeży : 200 g
    -ser biały półtłusty lub tłusty ( w kostce) : 200 g
    -ser żółty pełnotłusty np. tylżycki, gouda : 150 g
    -sól : 2 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -bazylia suszona mielona : 1 łyżeczka
    -oregano suszone mielone : 1 łyżeczka
    -oliwa z oliwek lub olej rzepakowy : 4 łyżki

    sos beszamelowy :
    -masło : 60 g
    -zimne mleko 3,2 % : 500 ml
    -mąka pszenna : 4 łyżki
    -gałka muszkatołowa (mielona) : 1 łyżeczka
    -sól : 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki

    do dekoracji :
    -rucola : 100 g
    -świeże zioła np. oregano, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Wyśmienita zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka zmiksować ze szpinakiem, twarogiem i przyprawami. Farsz przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, napełniać nim cannelloni.
  • 2. Formę do pieczenia wysmarować oliwą, układać w niej makaron
    ( jednowarstwowo, ściśle, rurka obok rurki).
  • 3. Masło wrzucić do rondla, rozpuścić, wsypać mąkę, mieszać rózgą kuchenną ( nie dopuszczając do powstania grudek). Partiami wlewać zimne mleko, nie przerywając mieszania. Gotować na małym ogniu 4-5 minut. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać. Makaron polać obficie sosem. Formę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut.
  • 4. Pomidory z puszki zmiksować z łyżeczką soli i oliwą.
  • zapiekanka makaronowa z tuńczykiem 5. Zdjąć folię z zapiekanki, makaron polać sosem pomidorowym, posypać żółtym serem, zapiekać (tym razem nie przykrywając formy) 10-15 minut. Posypać listkami świeżych ziół. Podawać w towarzystwie rucoli.

Porady

Makaronu wcześniej nie gotujemy, wypełniamy suche cannelloni. Do zapiekania użyłam tortownicy kwadratowej 24x24 cm. Suszone zioła mielę w młynku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować