Zapiekanka makaronowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak my kochamy tę porę roku. Wszystko takie zielone, piękne, świeże i pachnące. No i te truskawki

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g makaronu fusilli
    500 g świeżych truskawek
    200 ml słodkiej śmietany 18%
    1/2 szklanki mleka 3,2 %
    1 łyżka ksylitolu
    40 g startego parmezanu
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    1 łyżeczka mielonego cynamonu

Zapiekanka makaronowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowa z truskawkami 1. Makaron gotujemy kilka minut mniej, niż jest to na opakowaniu. Oczywiście w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski.

    Śmietanę mieszamy z mlekiem i ksylitolem. Dodajemy umyte truskawki, szypułki usuwamy po myciu. Większe kroimy, dodajemy do śmietany z cukrem i mieszamy.

    Do sosu, dodajemy makaron, dokładnie łączymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. Następnie posypujemy startym parmezanem i zapiekamy jeszcze 10 min.

    I tutaj składnik, który idealnie komponuje się z truskawkami. Posypujemy posiekanym lubczykiem, wymieszanym z cynamonem.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy