Zapiekanka makaronowa z piersią z kurczaka

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam mieszać składniki a następnie zapiekać je na nowe sposoby. Za każdym razem wychodzi coś innego, coś wyjątkowego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Makaron rurki (oraz muszelki)
    80 dag piersi z kurczaka
    Oliwa z oliwek
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    Przyprawy, sól, pieprz
    2 duże pomidory
    60 dag pieczarek
    Margaryna do wysmarowania naczynia
    Ser żółty
    2 łyżki ketchupu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z piersią z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso:
    Pierś z kurczaka obmyć, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z ulubionymi przyprawami (np. gyros/ przyprawa włoska/ zioła prowansalskie). Obsmażyć na patelni z oliwą z oliwek. Odstawić na bok.
    Podstawa:
    Makaron, najlepiej rurki ugotować al dente, taką ilość aby ściśle wyłożyć dno naczynia podwójną warstwą
    Farsz:
    I warstwa: na rozgrzanej patelni przesmażyć 2 główki pokrojonej w kostkę cebuli oraz dwa ząbki czosnku. Wymieszać z oregano. Odstawić
    II warstwa: Przesmażyć na patelni dwa pomidory (tak, żeby jak najwięcej wody wyparowało)
    III warstwa: Przesmażyć i poddusić na patelni pokrojone pieczarki

Porady

Przy wersji z makaronem i serem u góry – zdejmij folię aluminiową na ostatnie 10 minut aby ser się ładnie przyrumienił. Możesz dodać również kolejne warstwy, np. warstwę paprykową bądź dodatkową warstwę makaronu aby zapiekanka była bardziej syta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować