Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 15 min

pyszna pozywna zapiekanka- polecam:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 300 g makaronu typu kolanka fale
    200 g kiełbasy cienkiej np.podlaskiej
    100 g szynki drobiowej
    1 cebula
    1\2 pora jasna częśc
    500 g pieczarek
    200 ml śmietany 18 proc.
    masło
    sól,
    świezo zmielony pieprz,
    bazylia
    słodka papryka
    100 ml wody
    oraz
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

    2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry i smażymy na masle.
    Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, oraz pokrojonego pora i smażymy do momentu az warzywa sie delikatnie zeszklą.
    Na rozgrzanym oleju podsmazamy takze pokrojona w kostke kiełbase oraz szynkę.
    Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy do smaku.
    3. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

    Ser zółty sciieramy na tarce.Mieszamy go ze smietaną , delikatnie doprawiamy .Powstała mieszanką zalewamy zapiekankę.
    Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

    SMACZNEGO:)

Porady

zapiekanke kilka minut przez zakonczeniem zapiekania mozna posypac serem zółtym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować