300 g makaronu typu kolanka fale
200 g kiełbasy cienkiej np.podlaskiej
100 g szynki drobiowej
1 cebula
1\2 pora jasna częśc
500 g pieczarek
200 ml śmietany 18 proc.
masło
sól,
świezo zmielony pieprz,
bazylia
słodka papryka
100 ml wody
oraz
ketchup
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry i smażymy na masle.
Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, oraz pokrojonego pora i smażymy do momentu az warzywa sie delikatnie zeszklą.
Na rozgrzanym oleju podsmazamy takze pokrojona w kostke kiełbase oraz szynkę.
Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy do smaku.
3. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Ser zółty sciieramy na tarce.Mieszamy go ze smietaną , delikatnie doprawiamy .Powstała mieszanką zalewamy zapiekankę.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.
SMACZNEGO:)
Porady
zapiekanke kilka minut przez zakonczeniem zapiekania mozna posypac serem zółtym.
Komentarze