Zapiekanka makaronowa z mięsem, warzywami i mini pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, zostawiamy w całości. Pomidora kroimy w plasterki, cukinię w kostkę.
2.Mięso posypujemy ziołami prowansalskimi i smażymy przez 5 minut (ja smażyłam bez tłuszczu). Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy przez 5 minut na wolnym ogniu.
3.Ugotowany al'dente makaron układamy w dwóch mniejszych lub jednym dużym naczyniu do zapiekania. Wysypujemy porwane 1,5 kulki mozzarelli.
4.Układamy cukinię, następnie pieczarki. Posypujemy połową żółtego sera. Wykładamy mięso, układamy plasterki pomidorów. Posypujemy pozostałym żółtym serem i mozzarellą. Zapiekamy przez 25 minut w 190 stopniach. Smacznego!
Komentarze