Zapiekanka makaronowa z mięsem, warzywami i mini pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniała, sycąca zapiekanka, której smak pokocha nawet niejadek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    -1 mała cukinia
    -100 g mini pieczarek
    -2 duże pomidory
    -0,5 l przecieru pomidorowego
    -200 g makaronu pełnoziarniste penne
    -1/2 łyżeczki cukru
    -2 kule mozzareli
    -1 ząbek czosnku
    -2 łyżki startego żółtego sera
    -sól
    -świeżo zmielony pieprz czarny
    -1 łyżka ziół prowansalskich
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka makaronowa z mięsem, warzywami i mini pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Pieczarki oczyszczamy, zostawiamy w całości. Pomidora kroimy w plasterki, cukinię w kostkę.
  • 2 2. Mięso posypujemy ziołami prowansalskimi i smażymy przez 5 minut (ja smażyłam bez tłuszczu). Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy przez 5 minut na wolnym ogniu.
  • 3 3. Ugotowany al'dente makaron układamy w dwóch mniejszych lub jednym dużym naczyniu do zapiekania. Wysypujemy porwane 1,5 kulki mozzarelli.
  • 4 4. Układamy cukinię, następnie pieczarki. Posypujemy połową żółtego sera. Wykładamy mięso, układamy plasterki pomidorów. Posypujemy pozostałym żółtym serem i mozzarellą. Zapiekamy przez 25 minut w 190 stopniach. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować