Bardzo sycąca zapiekanka, której podstawą jest makaron i pomidorowo - mięsny sos. Dla równowagi są też warzywa: cukinia, pieczarki i papryka. Duża porcja :)
Składniki:
250 gram makaronu (dowolny kształt, np.kolanka, penne, świderki)
500 ml passaty pomidorowej
ząbek czosnku
500 gram mielonej łopatki
2 łyżki przyprawy do chilli con carne Kotanyi
łyżeczka kminu rzymskieg mielonego
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
cukinia
3 duże pieczarki
mała cebula
pół papryki - dowolny kolor
szklanka mleka
płaska łyżka mąki
2 łyżki masła
oliwa
gałka muszkatoowa
sól, pieprz
2.Mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Dodajemy przyprawy: do chili, ziele i kmin. Lekko solimy. Jak mięso się przesmaży wlewamy passatę i gotujemy sos ok. 20 minut.
3.Paprykę, cukinię, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na odrobinie oliwy. Solimy do smaku.
4.Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Po chwili stopniowo zaczynamy wlewac mleko, mieszjac całość rózgą kuchenną. Do powstałego sosu dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
5.Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno dajemy pół porcji sosu miesnego, na sos poowę makaronu. Kolejno całość warzyw, na nie znów makaron. Lekko ubijamy danie. Pozostały mięsny sos wylewamy na makaron zostawiając kilka łyżek płynu. Na sos wykładamy beszamel, który polewamy resztką sosu pomidorowego. Danie przykrywamy folią aluminiową tworząc namiocik- tak aby nie przylegała do dania a chroniła danie przed spieczeniem. Pieczemy ok. 50 minut.
Komentarze