Kiedyś jadłam u synowej i mi zasmakowała, więc postanowiłam sama zrobić.
60 min
Składniki:
Gotowy sos beszamelowy,250 gr.mięsa mielonego, bazylia,sól,pieprz, mała cebula cebula, olej 2 łyżki, 2 ząbki czosnku,1/2 paczki makaronu (rurki), tak około 100 gr sera żółtego. puszka pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oleju, dodać mielone i i smażyc na wolnym ogniu około 15 min, następnie dodać puszkę pomidorów, i przecier pomidorowy wymieszać. przyprawić solą pieprzem i bazylią Makaron ugotować w osolonej wodzie,po ugotowaniu odlej wodę. .Ser żółty zetrzeć na tarce (grube oczka) Sos beszamelowy zrobić jak na opakowaniu pisze.
2.Żaroodporne naczynie wysmaroawć tłuszczem, masę mięsną przełożyć do wysmarowanego naczynia,na masę mięsną poukładać makaron, zalać sosem i posypać startym serem. Zapiekankę włóżyć do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 20 - 30 min w 180 stopniach.
Komentarze