Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kiedyś jadłam u synowej i mi zasmakowała, więc postanowiłam sama zrobić.

  • 60 min

Składniki:

  • Gotowy sos beszamelowy,250 gr.mięsa mielonego, bazylia,sól,pieprz, mała cebula cebula, olej 2 łyżki, 2 ząbki czosnku,1/2 paczki makaronu (rurki), tak około 100 gr sera żółtego. puszka pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oleju, dodać mielone i i smażyc na wolnym ogniu około 15 min, następnie dodać puszkę pomidorów, i przecier pomidorowy wymieszać. przyprawić solą pieprzem i bazylią Makaron ugotować w osolonej wodzie,po ugotowaniu odlej wodę. .Ser żółty zetrzeć na tarce (grube oczka) Sos beszamelowy zrobić jak na opakowaniu pisze.
  • 2. Żaroodporne naczynie wysmaroawć tłuszczem, masę mięsną przełożyć do wysmarowanego naczynia,na masę mięsną poukładać makaron, zalać sosem i posypać startym serem. Zapiekankę włóżyć do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 20 - 30 min w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy