Smaczne połączenie makaronu z mięsem mielonym i warzywami. Prosta w przygotowaniu, pożywna zapiekanka dla całej rodziny :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g makaronu penne
300 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
po jednej małej papryce czerwonej i żółtej
1 pomidor
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
100 g startego żółtego sera
100 g startej mozzarelli
papryka mielona słodka i ostra
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W paprykach usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę podsmażyć. Przyprawić mieloną słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Następnie dodać mięso mielone, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Smażyć do miękkości i rozdrobnienia mięsa.
2.Makaron ugotować al dente, w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. Połowę wyłożyć na dno okrągłej foremki o śr.22 cm, wysmarowanej olejem. Na makaron wyłożyć połowę mięsa mielonego z papryką i posypać połową startego sera. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu położyć plastry pomidora. Zapiekankę piec ok.20 minut w 190 st. Podawać z dowolnym, ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym
Komentarze