Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, papryką i serem

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne połączenie makaronu z mięsem mielonym i warzywami. Prosta w przygotowaniu, pożywna zapiekanka dla całej rodziny :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
    300 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
    po jednej małej papryce czerwonej i żółtej
    1 pomidor
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    100 g startego żółtego sera
    100 g startej mozzarelli
    papryka mielona słodka i ostra
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, papryką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W paprykach usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę podsmażyć. Przyprawić mieloną słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Następnie dodać mięso mielone, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Smażyć do miękkości i rozdrobnienia mięsa.
  • 2. Makaron ugotować al dente, w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. Połowę wyłożyć na dno okrągłej foremki o śr.22 cm, wysmarowanej olejem. Na makaron wyłożyć połowę mięsa mielonego z papryką i posypać połową startego sera. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu położyć plastry pomidora. Zapiekankę piec ok.20 minut w 190 st. Podawać z dowolnym, ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować