Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone rozdrabniamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso przyprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy bazylię, sól, pieprz. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone suszone pomidory. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente.
2.Beszamel: W garnuszku topimy dużą łyżkę masła. Jak masło się rozpuści, dodajemy dwie duże łyżki mąki. Wszystko mieszamy, a w trakcie dolewamy mleko (ok. pół szklanki). Przyprawiamy solą i pieprzem.
3. W wybranym naczyniu układamy ugotowany wcześniej makaron. Makaron zalewamy sosem beszamelowym. Makaron przykrywamy mięsem mielonym. Mieszamy i posypujemy startym żółtym serem.
Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 20-30 min.
Komentarze