Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem

4.49 (164 ocen)

  • 40 min

Szybkie,łatwe i pyszne

  • 40 min

Składniki:

  • 1 op. makaronu
    pół kg mielonego mięsa indyczego
    1 cebulka
    1 słoik marynowanej czerwonej papryki
    60 dag pieczarek
    2 serki topione
    garść żółtego startego sera
    zioła prowansalskie
    sól,pieprz
    3/4 szkl. wody
    1 kostka rosołowa warzywna
    1 łyżka majonezu
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
    Pieczarki obierz, umyj osusz i pokrój w talarki. Cebulę obierz i posiekaj.
    Cebulę razem z pieczarkami smaż na rozgrzanym oleju. Gdy zaczną robić się miękkie dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do gorącego mięsa z pieczarkami dodaj serki topione dokładnie wymieszaj. W dużym naczyniu wszystko wymieszaj :makaron, mięso mielone z pieczarkami i topionymi serkami, pokrojoną w paseczki marynowaną paprykę. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj gorącą wodę i rozpuść w niej kostkę rosołową. Zalej rosołkiem składniki zapiekanki w naczyniu. Posmaruj wierzch sporą łyżką majonezu i posyp startym żółtym serem. Piecz 25min. w temp. 180 st. C.

Porady

Serki topione włóż na moment do mikrofalówki zmiękną i łatwiej połączą się z resztą składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować