Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki obierz, umyj osusz i pokrój w talarki. Cebulę obierz i posiekaj.
Cebulę razem z pieczarkami smaż na rozgrzanym oleju. Gdy zaczną robić się miękkie dodaj mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do gorącego mięsa z pieczarkami dodaj serki topione dokładnie wymieszaj. W dużym naczyniu wszystko wymieszaj :makaron, mięso mielone z pieczarkami i topionymi serkami, pokrojoną w paseczki marynowaną paprykę. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj gorącą wodę i rozpuść w niej kostkę rosołową. Zalej rosołkiem składniki zapiekanki w naczyniu. Posmaruj wierzch sporą łyżką majonezu i posyp startym żółtym serem. Piecz 25min. w temp. 180 st. C.
Porady
Serki topione włóż na moment do mikrofalówki zmiękną i łatwiej połączą się z resztą składników.
Komentarze