opakowanie makaronu 500 g
podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula lub 2 małe cebule
curry,sól,pieprz
przyprawa złocisty kurczak (Prymat)
przyprawa do kurczaka po staropolsku
majeranek
tymianek
olej do smażenia
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente.Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę,a cebulę w piórka lub półplasterki.Pierś smażymy na oleju ,w czasie smażenia dodajemy przyprawy:curry,sól,pieprz,złocisty kurczak i do kurczaka po staropolsku.Pod koniec smażenia kiedy mięso będzie miękkie dodajemy cebulę i smażymy 2-3 minuty.Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Sos:Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy ,mieszamy i doprawiamy do smaku tymiankiem,majerankiem,solą i pieprzem.
3.Do miski przekładamy makaron,ostudzonego kurczaka i sos.Wszystko razem mieszamy.Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przerzucamy zawartość miski.Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut.
Komentarze