Zapiekanka makaronowa z kaszanką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Potrawa jest nie spotykana, mój tata nie przepada za nowościami i fantazjami XXI w. więc połączyłam coś co lubi z czymś nowym. Jest smaczne i proste.

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag makaronu świderki
    1 łyżka oleju
    1 kg kaszanki
    25 dag cebuli
    2 łyżki smalcu
    Sos beszamelowy
    5 dag masła
    2 łyżki mąki pszennej
    500 ml mleka
    gałka muszkatołowa
    biały pieprz
    sól
    Dodatkowo:
    1 łyżka oleju
    5 dag żółtego sera

Zapiekanka makaronowa z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlać wodę i zagotować. Następnie posolić, wlać olej i wsypać makaron. Wymieszać i gdy się zagotuje, gotować jeszcze 10 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Na patelni roztopić smalec. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Kaszankę obrać z osłonki i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i chwilę razem smażyć. W rondelku roztopić masło i dodać do niego mąkę. Na małym ogniu zrobić lekką zasmażkę, cały czas mieszając. Następnie wlać mleko, wymieszać i zagotować. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Przyprawić do smaku białym pieprzem i solą.
  • 2. Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć połowę makaronu, sosu i kaszanki, a następnie pozostały makaron, sos i kaszankę. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15-20 minut w temperaturze 180 °C.

  • 3. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać wierzch zapiekanki, przykryć pokrywką i zostawić na 1-2 minutki. Następnie podać gorącą zapiekankę na stół.

Porady

Danie starczy na 8 osób. Jeśli chcesz zrobić mniejsze podziel składniki na połowę. Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania zapiekanki możesz włożyć już ugotowany makaron na pół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy