Zapiekanka makaronowa z dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kolorowa zapiekanka na jesienną kolację.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia obrana: 70 dekagramów
    - makaron kolanka: 30 dekagramów
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - cukier brązowy: 2 łyżki

Zapiekanka makaronowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowa z dynią 1. - Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie.
    - Dynię pokroić w kostkę. Rodzynki zalać gorącą wodą.
    - Rozgrzać masło, podsmażyć dynię, wlać odrobinę wody i poddusić ok 8 minut.
    - Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą, białą masę.
  • 2. - Wymieszać razem dynię, makaron i masę jajeczną, dodać cynamon.
    - Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką.
  • 3. - Posypać zapiekankę cukrem brązowym.
    - Zapiekać 30 minut w temp.180 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy