Dziś makaron w wydaniu zapiekanym i z dodatkiem. Jak już mówiłam to piękny składnik bo możemy dodać do niego co tylko mamy w domu i będzie świetnie. Ja miałam tym razem ochotę na zapiekankę makaronową z serem. Ale urozmaiciłam ją trochę:)
1 godz. 30 min
Składniki:
Potrzebne będzie - porcja dla 4 osób
ok. 0,5 kg makaronu świderki
ser żółty
sałatka meksykańska z puszki
cebula
olej 4 łyżki
0,20 kg wędliny, wędzonki lub boczku
tuńczyk
kalafior i brokuł - kilka różyczek
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na wstępie gotuję makaron al dente w osolonej wodzie. Po jego ugotowaniu hartuję go i skrapiam olejem aby się nie posklejał.
Następnie gotuję kalafior i brokuł.
W między czasie siekam drobno cebulkę i podsmażam ją na oleju dodaję do tego pokrojoną w kostkę wędlinę. Po podsmażeniu wrzucam sałatkę meksykańską oraz tuńczyka z puszki. Podsmażam aż do wyparowania wody.
Naczynie żaroodporne skrapiam odrobiną oleju i wysypuję pierwszą warstwę makaronu. Następnie układam kalafior, brokuł i tuńczyk z sałatką z patelni. Następnie ser żółty i kolejna warstwa podobnie. Na górę daję już tylko makaron i ser żółty.
Zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze