ZAPIEKANKA MAKARONOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dziś makaron w wydaniu zapiekanym i z dodatkiem. Jak już mówiłam to piękny składnik bo możemy dodać do niego co tylko mamy w domu i będzie świetnie. Ja miałam tym razem ochotę na zapiekankę makaronową z serem. Ale urozmaiciłam ją trochę:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Potrzebne będzie - porcja dla 4 osób

    ok. 0,5 kg makaronu świderki
    ser żółty
    sałatka meksykańska z puszki
    cebula
    olej 4 łyżki
    0,20 kg wędliny, wędzonki lub boczku
    tuńczyk
    kalafior i brokuł - kilka różyczek

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wstępie gotuję makaron al dente w osolonej wodzie. Po jego ugotowaniu hartuję go i skrapiam olejem aby się nie posklejał.
    Następnie gotuję kalafior i brokuł.
    W między czasie siekam drobno cebulkę i podsmażam ją na oleju dodaję do tego pokrojoną w kostkę wędlinę. Po podsmażeniu wrzucam sałatkę meksykańską oraz tuńczyka z puszki. Podsmażam aż do wyparowania wody.
    Naczynie żaroodporne skrapiam odrobiną oleju i wysypuję pierwszą warstwę makaronu. Następnie układam kalafior, brokuł i tuńczyk z sałatką z patelni. Następnie ser żółty i kolejna warstwa podobnie. Na górę daję już tylko makaron i ser żółty.
    Zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy