Podstawą jest ugotowany makaron maccheroni i mięso drobiowe z rosołu. Dodatek pomidorów świeżych i suszonych, serów i bazylii nadaje zapiekance włoskiego charakteru. Nietuzinkowy sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Polecam!
30 min
Dla 3 osób
Składniki:
150 g makaronu maccheroni (lub innego, np. penne)
ok. 200 g mięsa drobiowego z rosołu (oddzielonego od kości)
1 mała cukinia (250 g)
4 duże kawałki pomidorów suszonych z zalewy
7 pomidorków cherry
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 małego strączka ostrej papryczki
2 gałązki bazylii
garść startego sera mozzarella
garść sera Parmigiano Reggiano w płatkach
5 łyżek zalewy (oleju) spod pomidorów suszonych
sól
Zapiekanka makaronowa w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Szalotki obieramy, kroimy w piórka. Z cukinii odkrawamy 6 plasterków, resztę kroimy w słupki, 4 pomidorki cherry kroimy w ćwiartki, a pomidory suszone w paski. Papryczkę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Ząbki czosnku siekamy. Mięso dzielimy na nieduże kawałki.
2.Na głębszej patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów, wkładamy szalotkę, kiedy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa i mięso. Chwilę dusimy, doprawiamy solą. Łączymy z ugotowanym makaronem, dodajemy ser Parmigiano Reggiano i posiekane listki bazylii, mieszamy.
3.Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startą mozzarellą i na wierzchu układamy plasterki cukinii i połówki pozostałych pomidorków cherry posmarowane odrobiną oleju spod pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy 10 minut.
Komentarze