Zapiekanka makaronowa pod beszamelem z chrupiącą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne, sycące danie z przyjemnym chrupiącym zwieńczeniem w postaci chlebowej kruszonki. Zasmakuje każdemu!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki dla dwóch osób- na dwie kokilki:
    • 100 g makaronu Mamma Mia- ja wzięłam 50 g muszelek i 50 g świderków
    • garść startego sera królewskiego
    • garść startego sera cheddar
    • sól
    • pieprz
    • gałka muszkatołowa
    • szklanka mleka
    • dwie łyżki masła
    • łyżka mąki
    • ok. 2 kromki chleba pełnoziarnistego
    • 1 pomidor
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Kruszonka

Zapiekanka makaronowa pod beszamelem z chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapieknaka makaronowa pod beszamelem 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę. Robimy jasną zasmażkę, do której dolewamy szklankę zimnego mleka. Całość cały czas mieszamy miotełką do uzyskania gęstego, gładkiego sosu. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy połowę startego sera. Sosem zalewamy makaron i dobrze mieszamy. Makaron wykładamy do dwóch kokilek. Pomidora sparzamy wodą, obieramy ze skórki. Kroimy dwa grube plastry, układamy po jednym na każdą kokilkę. Posypujemy pozostałym serem. Chleb drobno kroimy, podsmażamy chwilę na roztopionym maśle. Taką złocistą kruszonką posypujemy kokilki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, termoobieg na ok. 10 minut. Na wierzchu utworzy się przyjemna chrupiąca kruszonka, pod którą ukryty będzie rozpływający się w ustach serowy makaron. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować