Zapiekanka makaronowa po bolońsku

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Tą zapiekankę wprost uwielbia moja rodzina.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g makaronu rurki (penne rigate), 300 g mięsa mielonego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 100 g żółtego sera, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 1 szczypta papryki mielonej słodkiej, 1 szczypta czosnku granulowanego, 1 szczypta tymianku, 2 szczypty oregano, 2 szczypty bazylii, 1 szczypta cząbru, trochę smalcu.
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso przez około 5 minut.
  • 3. Następnie dodajemy do mięsa mielonego koncentrat, szklankę wody i wszystkie przyprawy. Dusimy przez około 2 minuty ciągle mieszając.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem. Przekładamy do niego makaron, polewamy sosem mięsnym. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować