Zapiekanka makaronowa a la torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób

Zapiekanka w formie torciku, cieszy oko i do tego pysznie smakuje

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
    1 łyżka oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    szczypta płatków chili
    sól i pieprz
    puszka pomidorów krojonych
    2 szklanki startej mozzarelli
    2 łyżki startego parmezanu
    ok. 450-500 g makaronu rigatoni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos pomidorowy

Zapiekanka makaronowa a la torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastaw na 200 C.
    W miedzy czasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso oraz posiekaną cebulę. Smaż przez ok. 5 minut. Następnie do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Dodaj pomidory.
    Wymieszaj i smaż przez ok. 20 minut.
    Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
  • 2. Tortownicę posmaruj olejem.
    Część sosu pomidorowego wyłóż na spód tortownicy. Na sosie układaj makaron. Następnie wyłóż pozostały sos. Całość posyp serem.
    Piecz przez ok. 30 minut.
    Gotową zapiekankę odstaw na ok. 10 minut po czym podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Wołowina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować