Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obydwa makarony gotujemy al. dente. (tak jak na opakowaniu). Kiełbasę kroimy w talarki. Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, szklimy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kukurydzę odcedzamy.
Ważne jest by po ugotowaniu przelać makaron gorącą wodą, gdyż wtedy spłuczemy otoczkę na makaronie jaka się wytworzyła podczas gotowania i nie będzie się kleił.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do naczynia.
2.Sos I:
Jajka dezynfekujemy, rozbijamy i mieszamy z mlekiem. dodajemy czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna i pieprz. Mieszamy. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser. Ponownie mieszamy.
Zalewamy nasze składniki sosem i pieczemy około 20 minut.
3.Sos II:
koncentrat, ketchup, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. Następnie po 20 minutach wyjmujemy zapiekankę i polewamy drugim sosem. Zapiekamy kolejne 10 minut.
Smacznego. :)
Komentarze