Zapiekanka makaronowa to pomysł na szybki obiad i wykorzystanie resztek z lodówki :)
Składniki:
200 g makaronu dowolnego
2 kiełbasy śląskie lub dowolne szynki ,parówki
100 g pieczarek
1 mały pomidor
1 cebula
100 g sera
5 łyżek ketchupu
1 łyżka oleju
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Kiełbasę pokroić w kostkę,podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.Podsmażyć na tłuszczu po kiełbasie.Cebulę obrać pokroić w drobno kostkę i zeszklić na patelni. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany makaron,podsmażoną kiełbasę, podsmażone pieczarki, zeszkloną cebulę i pomidora. Wymieszać. Dodać ketchup i ser i znowu wymieszać.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Komentarze