Zapiekanka makaronowa podana ze szczypiorkiem

4.48 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g makaronu typu rurki
    500 g mięsa mielonego z szynki,
    250 g pieczarek,
    2 małe cebule,
    2 łyżki przecieru pomidorowego,
    łyżka przeprawy do makaronu,
    łyżka majeranku,
    łyżka masła,
    ser żółty - około 250 g
    sól, pieprz
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa podana ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ścieramy na grubych oczkach.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente.
    Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry.
    Cebulę obieramy kroimy w piórka - podsmażamy na łyżce masła.
    Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy.
    Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa i trochę sera, powtarzamy tak jeszcze dwa razy - na ostatnią warstwę zostawiamy najwięcej sera.
    Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować