Zapiekanka - lasagne ze szpinakiem na ciepłą kolację - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Nagrzej piec do 160*C
2. Szpinak sparz w gorącej, osolonej wodzie, odcedź.
3. Wystudzony szpinak drobniutko posiekaj nożem
4. Na oliwie zeszklij posiekaną drobniutko szalotkę, dodaj roztarty ząbek czosnku .
5. Szpinak wymieszaj z przysmażoną cebulką, dodaj do smaku startą gałkę muszkatołową, wymieszaj ze śmietana i odstaw.
6. Płaty makaronu zalej na 10 minut zimną wodą
7. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub masłem
8. Na dnie układaj na przemian warstwę makaronu i warstwę szpinaku. Pierwszą warstwę stanowi makaron, ostatnią szpinak.
9. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Posól i dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej
10. Do zasmażki (będącej na ogniu) wlewaj chłodne mleko stale mieszając powstałą masę.
11. Masę zestaw z ognia po jej zgęstnieniu.
12. Teraz powstały sos rozprowadź równą i ciągłą warstwą na szpinaku
13. Wstaw do nagrzanego pieca na 40 minut.
14. Ostatnie 10 minut makaron zapiekaj w temperaturze 180*temperaturze temperaturze dla przyrumienienia sosu.
Komentarze