Zapiekanka kebab / gyros z wieprzowiną i ryżem

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Zapiekanka kebab / gyros jest bardzo znana, ale zazwyczaj podawana jest z kurczakiem:). Ja proponuję bardziej pasujące do niej mięso wieprzowe - dzięki temu smakiem zbliża się do prawdziwego kebaba:).

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g łopatki lub szynki wieprzowej
    200g ryżu
    3 papryki: żółta, zielona, czerwona
    2 cebule
    1/2 puszki kukurydzy
    5 ogórków kiszonych
    2 łyżki śmietany
    4 ząbki czosnku
    150g tartej mozzarelli
    sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gyros Kebab Zapiekanki

Zapiekanka kebab / gyros z wieprzowiną i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę drobno siekamy w cienkie plastry. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanym oleju, podsmażamy wieprzowinę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i paprykę oraz obficie posypujemy przyprawą kebab/gyros. Chwilę smażymy, po czym zalewamy 250ml wody, dusimy do jej odparowania przez około 20 minut.
  • 3. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki: podsmażone mięso z warzywami, ryż, kukurydzę, ogórki, śmietanę, czosnek, mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować