Zapiekanka kebab

4.49 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna i mega sycąca warstwowa zapiekanka na bazie smacznych warzyw i soczystego kurczaka w przyprawie kebab. Ja swoją zapiekankę podałam na imprezie i każdy mnie prosił o przepis. Gorąco polecam gdyż każdemu przypadnie do gustu :)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu
    1 łyżeczka soli
    2 filety z kurczaka
    2 średnie cebule
    300 g pieczarek
    1 papryka czerwona mała
    1/2 puszki kukurydzy
    przyprawa kebab
    200 g sera żółtego
    olej do smażenia

    Sos:
    150 ml jogurtu naturalnego
    200 ml ketchupu
    3 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zapiekanka kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i filety kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę w kosteczkę, ser ścieramy na tarce. Cebulę smażymy, dodajemy mięso i obsypujemy przyprawą kebab. Po 10 minutach dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania wody.
    Jogurt, ketchup, oraz majonez mieszamy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno: ryż, 1/2 sosu, kukurydzę, mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, 1/2 sosu, ser.
    Zapiekamy przez 20 minut w temp. 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sałatka warstwowa a'la kebab-gyros

To może cię zainteresować