Zapiekanka kapuściana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tanie i smaczne danie, doskonałe do odgrzania :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 małej główki białej kapusty
    40 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
    2 słoiki cukinii w pomidorach
    3/4 kg ziemniaków
    15 dkg sera żółtego
    1 pęczek koperku
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie

Zapiekanka kapuściana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed zapieczeniem 1. Ziemniaki obrać i ugotować. Kapustę poszatkować, i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można podlać wodą. Doprawić. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Cebulę zeszklić, dodać mięso i usmażyć. Naczynie do zapiekania natłuścić. Na spód wyłożyć pokrojone w krążki ziemniaki, kapustę, na to mięso i pomidory ze słoika. Wierzch posypać serem żółtym i przyprawami.
  • Po upieczeniu 2. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy