25 dag pieczarek
1 duży kalafior
200 ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki curry
2 łyżki przyprawy do kurczaka
3 pomidory
duża zielona papryka
2 jajka
100 g ryżu
duża cebula
1 kostka rosołowa
marchewka
Zapiekanka kalafiorowa z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy z kostką rosołową w 350 ml wody przez 20 min, odstawiamy na 30 min.
2.Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy 10 min, przelewamy na durszlak. Odsączony kalafior przekładamy do miski i niezbyt dokładnie rozgniatamy widelcem.
3. Pieczarki i cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Pomidory, marchewkę i paprykę kroimy w średnią kostkę.
4.Do miski z kalafiorem przekładamy ryż i warzywa, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem ze sobą dokładnie mieszamy, następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia o wymiarach 20x30 cm, dociskamy widelcem. Pieczemy ok.35 min w 185 °C.
Komentarze