Zapiekanka kalafiorowa z papryką i ryżem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

kiedy robię ta zapiekankę wszyscy domownicy się nią bardzo zajadają

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - mały kalafior
    - 2 czubate szklanki ugotowanego ryżu
    - czerwona papryka
    -n cebula
    - 4 jajka
    - 4 łyżki bułki tartej
    - 2 czubate łyżki masła
    - świeżo zmielony czarny pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - mielona słodka papryka
    - masło i bułka tarta do formy
    - pęczek koperku
    - sól

Zapiekanka kalafiorowa z papryką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka kalafiorowa 1. 1. Kalafior podziel na różyczki, dokładnie opłucz i gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Osącz na sitku. Przełóż do miski, lekko ugnieć widelcem. Odstaw do ostudzenia.

    2. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj do kalafiora wraz z ryżem, jajkami, posiekanym koperkiem i bułką tartą. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i słodką papryką.

    3. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Nałóż przygotowaną masę, wyrównaj wierzch łyżką. Piecz 45–50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy