Zapiekanka kalafiorowa z kurczakiem

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Pyszna, szybka zapiekanka z kalafiorem, kurczakiem pod pierzynką z mozarelli.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
    1/2 kalafiora
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    8-10 małych pieczarek
    1 kulka sera mozarelli
    odrobina oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku
    odrobina posiekanego szczypiorku
    1 pomidor pokrojony w kostkę
    dodatkowo do zalania zapiekanki:
    2 jajka
    1/2 szkl śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka kalafiorowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem, krótko przesmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
    Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z odrobiną mleka. Odcedzić i dodać do naczynia żaroodpornego.
    Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, pod koniec dodać czosnek i pokrojone drobno pieczarki. Doprawić, smażyć aż będą miękkie. Przełożyć do naczynia. Dodać pomidora.
    Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć.
    Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30-40 minut. W połowie pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozarelli.
    Na koniec posypać świeżym szczypiorkiem.
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować