Zapiekanka kalafiorowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem, krótko przesmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z odrobiną mleka. Odcedzić i dodać do naczynia żaroodpornego.
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, pod koniec dodać czosnek i pokrojone drobno pieczarki. Doprawić, smażyć aż będą miękkie. Przełożyć do naczynia. Dodać pomidora.
Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30-40 minut. W połowie pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozarelli.
Na koniec posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego! :)
Komentarze