Zapiekanka kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sam raz na ciepłą kolację

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    25 dag. wędzonej szynki
    4 jajka
    1 szkl. mleka
    3 łyżeczki parmezanu
    1 łyżka posiekanego koperku
    3 plasterki sera
    Masło do posmarowania formy
    Papryka ostra mielona
    Sól, pieprz

Zapiekanka kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki i gotować 10 minut w osolonej wodzie. Wystudzić. Szynkę pokroić w kostkę.
  • 2. Jajka, mleko, parmezan, koperek wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Zapiekanka kalafiorowa 3. Do natłuszczonej masłem formy do zapiekanki włożyć kalafiora, posypać pokrojoną szynką, lekko wymieszać.
  • Zapiekanka kalafiorowa 4. Zalać przygotowaną masą jajeczno-serową. Zapiekać ok. 40 minut w temp. ok. 160 stopni.
  • Zapiekanka makaronowa 5. Przed końcem pieczenia posypać pokrojonym w paseczki serem i zapiekać aż się rozpuści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy