Zapiekanka kalafiorowa

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Zapiekanka wspaniale smakuje gdy jest sezon na kalafior

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kalafior – podgotować go aby był miękki
    500 g dowolnego mięsa mielonego- podsmażyć je na oleju z dodatkiem łyżeczki papryki słodkiej w proszku i przyprawy do gyrosa
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 por – pokroić w paski i podsmażyć na patelni aby był lekko miękki
    3-4 marchewki – zetrzeć na jarzynówce i podsmażyć lekko na patelni
    ok 250 g startego sera żółtego
    SOS BESZAMELOWY
    40 g margaryny
    40 g mąki
    2 szk. mleka
    Sól, pieprz do smaku oraz bazylia i oregano suszone
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos beszamelowy
    Margarynę rozpuścić, dodać mąkę. Chwilę smażyć, uważając aby mąka się nie przyrumieniła. Sos rozprowadzić zimnym mlekiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią i oregano. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • zapiekanka 2. Oliwą nasmarować żaroodporne naczynie i układać w nim warstwami kawałki kalafiora, połowę mięsa mielonego, por, marchew, fasolę, drugą cześć mięsa i resztę kalafiora. Zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem.
    Zapiekać 30 min w 180 st. C

Porady

Do zapiekanki można dodawć także inne warzywa jak groszek, kukurydza, pomidory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować